Як доглядати за кроликами в селі і чим годувати

Чим годувати кроликів у селі?

Це сіно та гілки дерев (сосна, верба, клен, акація, липа та ін.). Поїдаючи гілки, звірята точать зуби. Корм підходить для зимової годівлі. Концентровані корми включають: висівки, злаки (овес, пшениця, жито, ячмінь, кукурудза), бобові, макуха і комбікорми. Збережена копія

Що кролики люблять найбільше?

Зелені корми складають основу раціону кроликів, починаючи з весни і закінчуючи пізно восени. Такий вид їжі включає: овочеве бадилля; кормову капусту; дикорослі трави; сіяні зернові та бобові трави. Найбільш відповідними дикоросами вважають кропиву, полин, кульбабу, пирій, подорожник, лободу.

Що можна давати кроликам з овочів та фруктів?

Які овочі корисні для кроликів:

  • морква;
  • капуста;
  • кабачки;
  • огірки;
  • гарбуз;
  • помідори;
  • буряк;
  • зелений горошок;

Годування кроликів

Кролики мають дуже добре розвинену травну систему, що обумовлено особливостями харчування такої тварини.

Основа раціону, як правило, представлена ​​грубими кормами, дуже багатими на клітковину, тому перетравлення такої важкої їжі потребує повноцінної обробки шлунковими соками.

Важливо знати, чим годувати кроликів у домашніх умовах влітку та взимку, які корми давати, коли та яка норма годування.

Види кормів для кроликів

Годування кролика

Почнемо із того, що їдять кролики. Щоб кролики були рухливими і здоровими їм потрібен різноманітний корм.

Зелений корм

До цього виду належать свіжоскошені трави та городна зелень. Ними годують із ранньої весни до пізньої осені. Цей корм все літо має бути удосталь.

Він допомагає здешевити виробництво кролятини, але також вони отримують повний раціон вітамінів і мікроелементів необхідних для активного росту і розмноження.

Свіжу траву перед згодовуванням слід трохи підв'ялити на сонці.

Якщо у вас невелике поголів'я, конвеєром зеленого корму можна забезпечити з дачної ділянки.

Для цього виділіть кілька невеликих місць для посіву люцерни, гороху, еспарцету, суміші вікі з горохом, вівса, жита або пшениці. Овес і горох висаджують вже в середині березня і тим самим одержують ранню зелень. Кролики охоче поїдають кукурудзу.

Також з городу корисно давати бадилля від коренеплодів, крім картопляного та помідорного. Відмінно поїдається кріп, селера, хрін і ревінь.

При цьому кульбаба і кріп корисно давати кроликам при вигодовуванні кроленят молоком. Корисно для городу та кроликів згодовування бур'янів: кульбаба, пирій (разом з корінням), суріпка, осот, кропива.

Потрібно врахувати, що петрушка затримує виділення молока, тому її давайте в момент відсадки кроленят, що підросли, або їх загибелі.

Огородна зелень перед годуванням має бути промита від землі. Не слід давати підгнилу і надто мокру зелень, це призведе до захворювання та загибелі тварин.

Якщо господарство з великим поголів'ям, то звичайно потрібно скошування лугових трав.

З них корисними будуть ароматні та гіркі трави:

Вони покращують травлення тварин. Їх не слід давати самкам, що годують, молоко гіркуватиме і кроленята можуть відмовитися від нього, що призведе до загибелі.

Список, чим не можна годувати кроликів:

  • жовтцем;
  • боліголов;
  • конвалією;
  • чемерицею;
  • вибілені;
  • чистотілом.

Ці трави категорично не можна давати звірам. Вони отруйні у свіжому вигляді.При висушуванні токсичність цих трав втрачається цілком або частково.

Перехід на літню, зелену відгодівлю тварин повинен проходити поступово. Давати слід спочатку малими порціями і з звикання збільшувати порції.

Капусту, турнепс, брукву, буряки потрібно давати в запеклих кількостях або відмовитися зовсім від вигодовування. Від них у кроликів відбувається здуття кишківника, що призводить до загибелі тварини.

Грубий корм

Сіно

Яку траву можна давати кроликам? Висушені корисні трави, тобто сіно, солома, гілки дерев та чагарників.

Сено – важливе джерело клітчаки. Він потрібний для поліпшення травлення кроликів. Найкраще сіно вважається – лучне, степове.

На луках росте багато корисних, лікарських трав. Конюшина, люцерна, ромашка, деревій, мишачий горошок, медунка та багато інших.

Воно має велику поживну цінність для відгодівлі кролів. Дається в період з пізньої осені та до ранньої весни. Правильно висушена трава має ароматний запах та зелений колір.

Норма заготівлі:

Для заготівлі сіна трава скошується вручну, мотоблоком або мінітрактором з причіпною сінокосаркою. Після того, як вона полежить на сонечку і підсохне, її слід зібрати і скласти в копиці, які згодом слід розташувати під навісом.

Якщо такого немає, то їх складають на спеціально відведеному місці біля кролятника, просто неба і на маківку натягують шапочку з поліетиленової плівки.

Її надійно закріплюють, щоб не забрало вітром. Плівка захищає сіно від попадання вологи та плісняви.

Так як кроликам потрібно постійно сточувати різці, їм дають гілки деяких порід дерев.

Для цього підходять:

  • березові;
  • липові;
  • осинові;
  • кленові;
  • топольові;
  • грабові;
  • вербові;
  • кизилові;
  • ясеневі;
  • в'язові;
  • вербні;
  • грушеві;
  • яблуневі;
  • акацієві.

Чим годувати кроликів, щоб вони набирали вагу? Корисно згодовувати соснову, ялинову та ялівцеву хвою. Її зістригають із гілок і висушують.

Це відмінне джерело таких вітамінів, як: С, Е та вітамінів групи В, а також каротину. Дається з розрахунку 150-300 гр на 1 кг живої ваги. Як і до будь-якого корму, кроликів потрібно привчати до хвої поступово. Починати з невеликих доз та поступово збільшувати до норми.

Не рекомендується згодовувати кроликам гілки: бузинові, крушинні, ракітникові, черемхові, багна, а також гілки вовчої ягоди.

Багато кісточкових пород дерев містять шкідливі речовини для тварин.

До них відносяться:

За поживною цінністю гілковий корм дорівнює луговому сіну. Тонкі, висушені гілки з листям багаті амінокислотами, проте іншим, каротином. У них великий вміст жирів та мінеральних речовин.

Такий корм згодовується цілий рік. Особливо він корисний у зимовий час та під час переходу із зимового корму на літній. Якщо не заготовили достатньо сіна, їм можна замінити наполовину раціон харчування.

Добова норма на одного кролика:

У цьому випадку їм потрібно згодовувати гілки дуба та вільхи. А ось годуванням великої кількості березових гілок захоплюватися не варто. Може призвести до запалення нирок.

Щоб правильно заготовити гілки, їх потрібно зрізати завтовшки трохи більше 1 див.

Заготівлю виробляють у червні липні місяці, коли у них найбільша поживна цінність. Зрізані гілки слід зібрати в пучок і перев'язати шнуром. Розвісити у тіні на просушування.

Соковитий корм

Кормовий буряк

У структурі соковитих кормів міститься багато структурованої води (70-80%).Через це вони легко засвоюються та переварюються організмом.

Також вони є джерелом таких корисних речовин, як: клітковина, вітаміни, вуглеводи, протеїни, мінеральні речовини та рослинні жири.

Кроликів годують:

  • буряком кормовим та цукровим;
  • картоплею (бажано відвареною і у вигляді мішанки з комбікормом);
  • гарбузом;
  • морквою;
  • кабачками;
  • топінамбур;
  • гарбузом;
  • кавуном кормовим;
  • капустою кормовою (в обмежених кількостях);
  • силосом.

Це далеко не весь перелік соковитих кормів, які поїдають тварини. Чим корисний для кроликів кожен із продуктів цього переліку і що вони більше люблять?

Картопля

У картоплі мало вітамінів, але він багатий на крохмаль, який легко засвоюється і перетравлюється. Тим паче це найпоширеніший городній овоч.

Перед тим, як нагодувати тварин, його потрібно промити та зварити. З вареної картоплі, що охолола, роблять мішанки, які відмінно поїдаються звірятками. Сирі бульби дають у малих кількостях і здебільшого у вигляді очищення.

Морква

Морква багата вітамінами, ефірними оліями, мінеральними речовинами та жирними кислотами. При її згодовуванні у тварин спостерігається підвищення апетиту. Роздають звіркам сирим у цілому або нарізаному вигляді.

Кабачок

Чи можна давати кроликам кабачки? Кабачок насамперед поживний овоч. У ньому багато структурованої води, що корисно тваринам.

Врахуйте при цьому те, що при годівлі цим овочом питну воду в напувалках слід обмежити. Кабачок придатний виготовлення силосу, яким годують тварин у зимовий час. Овочі згодовують влітку та восени. До весни він погано зберігається.

Гарбуз

Чи можна кроликам давати гарбуз? За своїми властивостями схожа на кабачки. У ньому багато вітамінів. Каротину.

Тому вигодовування цього овочу приносить користь для організму тварин. Давати можна з осені і до весни, оскільки вона добре зберігається в зимовий час. Перед годуванням ріжеться на шматочки.

Капуста

Капуста поїдається кроликами із задоволенням, але треба давати в обмежених кількостях.

Тому що після неї у тварин відбувається здуття живота. Тому цього виду корму їх треба привчати поступово. У капусті багато вітамінів, води, клітковини та мікроелементів необхідних для активного росту та розмноження.

Топінамбур

Топінамбур

У цього овоча йде на корм бульби, а також зелена маса. Зеленню можна годувати тварин до самих заморозків, тому що вона росте довго.

Згодовування бульб є відмінним профілактичним засобом від кишкових захворювань. Для покращення травлення.

Особливість овочів у тому, що його не потрібно викопувати. Він чудово переносить морози і його можна розкопати навесні та згодувати тваринам. При цьому він не втрачає своїх корисних властивостей.

Буряк

На корм йде лише цукрова чи кормова. Вона покращує склад крові. У складі такі корисні для тварин речовини: цукор, білки, жири та мікроелементи. Бадилля буряків закладається в силос, а бульби згодовуються по 50 гр на добу на одного дорослого кролика.

Овочеві та кавунові кірки

Тваринам можна згодовувати багато відходів зі столу, але чи можна їм давати кавунові кірки, особливо декоративним? Вони поїдають дрібну картоплю та очищення, листя від капусти, динні та кавунові кірки.

Після приготування зимових салатів залишається багато відходів, які також можна згодувати звірам. Ними добре поїдаються засушені скоринки хліба, але от солодке борошняне давати кроликам не слід.

Чим і як годувати влітку?

Годування кролика влітку

Літнє годування кроликів докорінно відрізняється від зимового. Цього сезону їм дають більше зеленого та соковитого корму, який складається із скошеної трави, гілкового корму, коренеплодів та свіжих овочів.

Невелика частка раціону становлять концентровані корми. Отже, правила для початківців – чим годувати кроликів влітку у селі чи особистому господарстві:

Кролики на відгодівлі:

Самці та самки на відпочинку:

Самці на злучці:

Сукрольні кроліхи:

Молоді сукрольні кроліхи:

Шалені кроліхи – перша половина:

Шалені кроліхи – друга половина + на малюка:

Молодняк від 1 міс до 2:

Молодняк від 3 міс до 4:

Молодняк від 5 міс до 7:

Якщо використовуються в корм гілки та соковитий корм, то дачу трави скорочують наполовину. Трава має бути підв'яленою. Сіль краще давати в клітини кроликам у вигляді лизунця, тому вони зможуть самі контролювати свою норму потреби в ній.

Чим і як годувати взимку?

Годування кроликів узимку

У зимовий період кролики для обігріву повинні харчуватися найкращими кормами. Тому в цей час норма концентрованих та грубих кормів збільшується. На додачу їм дають коренеплоди, силос. Норми споживання різних груп.

Відгодівельні кролики:

Самці та самки на відпочинку:

Самці у злучці:

Сукролі самки:

Молоді сукролі самки:

Шалені татусі в першій половині:

Шалені татусі у другій половині + на малюка:

Молодняк від 1 міс до 2:

Молодняк від 3 міс до 4:

Молодняк від 5 міс до 7:

Режим годування в домашніх умовах

Кролик

Режим годівлі для кроликів дотримуватись необхідно, тому що при своєчасній роздачі корму у них починає вироблятися шлунковий сік, який як відомо допомагає краще засвоїти та переробити їжу.

Вони краще ростуть та розвиваються. До годівниць вони підходять не менше 80 разів, їдять часто, але помалу.

Допустимо самку під час лактації та малюків до 2.5 місяців потрібно годувати 4 рази на добу. Відсадженому молодняку ​​і дорослим достатньо 2-3 разів.

Детальніше про зимовий та літній режим харчування звірків.

Зима: триразове харчування:

  • О 8-й ранку – даємо половину норми концентратів і сіно;
  • У 12 дні – дати коренеплоди;
  • О 17-й вечора — друга половина концентратів і повнори сіна та гілок.

Зима: 4 х разове харчування:

  • О 6-й ранку – ⅓ концентратів і ¼ сіно;
  • В 11 дня – ½ коренеплоди, ⅓ концентратів;
  • У 16 вечора – ½ коренеплоди, ½ сіно;
  • О 19 вечора — ¼ сіна, ⅓ концентратів.

На ніч тваринам кладуть у годівницю гілковий корм.

Літо: 3 х разове годування:

  • О 6-й ранку — повнорми концентратів і третина від норми трава;
  • У 15 дні – третина від норми зеленого корму;
  • О 19-й вечора — повнорми концентратів, третина зеленого корму, а також гілковий корм.

Літо: 4 х разове годування:

  • О 6-й ранку – третина концентрати, шоста частина трава;
  • О 11 ранку – третина концентрату, шоста частина зеленого корму;
  • О 16-й вечора — повнорми трава;
  • О 19-й вечора — третина концентратів, шоста частина від норми зеленого корму та гілок.

Вітамінні та мінеральні добавки для швидкого зростання

Кролик їсть яблуко

У літній період кроликам вітамінів достатньо в зеленій траві та овочах, але ближче до весни їх запаси в організмі вичерпуються і їх потрібно поповнювати.

Щоб поповнити вітамін А та Д, кроликам вводять у корм риб'ячий жир або масляний концентрат в ампулах.

  • кроленятам – 0.5 грам;
  • дорослим – 1 грам;
  • сукрольним і годуючим самкам – 3 грами.

Нестачу вітаміну Е можна поповнити:

  • зеленим сіном;
  • пекарськими дріжджами;
  • пророщеним зерном;
  • аптечними препаратами.

У раціон вводять кісткове борошно:

Кісткову золу:

Також для кроликів важлива сіль. Норма споживання для молодняку ​​становить від 0,5 до 1 грама на день. Для дорослих від 1 до 1.5 г. Для відгодівельних кроликів норму збільшують до 3 грамів.

Так як такі дози складно розподілити, сіль зручніше давати у вигляді лизунца. Розкласти соляні камінці в місця, що не доступні для затоптування. Таким чином, кролики самі контролюють норму споживання солі.

Фрукти та ягоди

Кролики

Кролям можна давати свіжі та сушені яблука та груші без кісточок.

Магазинні сухофрукти належать до категорії умовно дозволених кормів, оскільки для збільшення терміну зберігання їх обробляють сіркою. З'ївши такі сухофрукти, кролики не загинуть, але користі не отримають.

А ось екзотичні фрукти слід повністю виключити із раціону вихованців.

Їм не слід давати: манго; авокадо; апельсини; інжир.

Для харчування кроликів можна використовувати кавуни та інші ягоди, які є цінним джерелом вітамінів та мікроелементів.

При цьому необхідно враховувати, що:

  • ягоди дають не як основну їжу, а як підживлення;
  • м'якуш ягід може викликати у кроликів газоутворення в кишечнику;
  • в процесі поїдання ягід у кроликів намокає морда, а згодом до вовни, що намокла, прилипає пил і бруд.

Ягоди відносяться до швидкопсувних продуктів. Впавши на дно клітини, м'які ягоди швидко гниють і покриваються пліснявою. Якщо тварина знайде таку ягоду і з'їсть її, розлад травлення їй забезпечений.

З доступних ягід можна давати кроликам малину, полуницю, кавун, смородину, агрус, шипшину, лохину, обліпиху і зовсім небагато винограду. У холодну пору року кроликам згодовують як засушені, і заморожені ягоди.

Таблиця дозволених ягід для кроликів:

ВиноградКонцентрація цукрів зашкалює.Ягоди дають без кісточок
ЧорницяНизькокалорійна, багата на мінерали. При перегодовуванні виникає діарея. Можна давати цілим кущем
ДиняМає легкий сечогінний ефект, знімає жар. Ягоди дають без кісточок
ОжинаДопомагає зняти запалення дихальних шляхів. Містить дубильні речовини, вітаміни групи А та С
ЖуравлинаЗміцнює імунітет. Знімає запалення сечового міхура
ПолуницяМістить багато вітамінів, відрізняється соковитістю. Тваринам можна давати цілим кущем
АґрусПокращує апетит та зміцнює імунітет. Містить багато цукрів та вітамін С. Можна давати цілим кущем
МалинаНизькокалорійна, багата на вітаміни. Знижує температуру, відновлює апетит. Можна давати цілим кущем
ОбліпихаЗміцнює імунітет, містить багато цукру, вітаміни А та В
СмородинаЗміцнює імунітет. Містить багато цукру. Впливає на колір сечі. Можна давати цілим кущем

Чим годувати не можна?

Кролі

Отже, чим можна годувати кроликів, ми розібрали. Переходимо до питання, що не можна давати кролям за жодних умов. Ці звірята мають слабкий шлунок зі слабкою мускулатурою. У ньому постійно має бути їжа та вода.

Травний процес у них влаштований так, що їжа проштовхується їжею і тому, щоб уникнути проблем із травленням, не слід тримати їх голодом.

Також не рекомендується давати кислу, солону чи солодку їжу. Від свіжоскошеної трави вони спостерігається здуття кишечника.

Перед годуванням її потрібно повелити на сонечку. При скошуванні зверніть увагу на наявність токсичних трав. Коренеплоди не можна давати із забрудненнями. Помийте їх, перш ніж дати.

Не всі рослини корисні для годування тварин. Від зайвої кількості капусти може виникнути розлад кишечника.Лютик, що потрапив у траву, призводить до проносу, отруєння і здуття. Небезпечна така квітка, як простріл. Приводить до паралічу тварини.

До цього сімейства входить аконіт. У тварини з'являється сильна слинотеча, судомний стан і сповільнюється пульс. Отруєння цією рослиною призводить до загибелі вухань. Від калюжниці болотної у них відбувається порушення в роботі нирок.

Не можна кроликів годувати токсичними рослинами:

  • цикутою;
  • гірчицею;
  • суріпкою;
  • наперстянкою;
  • дурманом;
  • молочаємо;
  • лихоліттям і ще багатьма іншими.

Фермерам вирощування кроликів на фермі дає непоганий дохід. Якщо годування організовано правильно, відсутні захворювання травної системи.

Збалансоване харчування сприяє активному розвитку та розмноженню кроликів.

Годування декоративних кроликів

Декоративний кролик

Декоративні кролики – справжнісінькі гризуни, які потребують обов'язкового сточування зубів, тому до питання вибору раціону, власнику такого домашнього вихованця потрібно підійти дуже відповідально.

Основу харчування має становити сіно та трава. Такі продукти чудово перетравлюються тваринами, тому ними можуть харчуватися не тільки дорослі особини, а й зовсім маленькі кроленята.

Оптимально підходять для годування такі дикорослі рослини, як лопух, біла конюшина, листя кульбаби, осот і пижма. Рослини повинні чергуватись, що позитивно позначається на травленні тварини.

Соковиті корми даються декоративним кроликам у відвареному чи сирому вигляді.

Крім моркви бажано урізноманітнити раціон домашнього вихованця зеленою квасолею, яблуками, свіжими огірками, цукровим або столовим буряком, грушами, а також стручковим горохом.

Дуже хороший результат дає змішування овочів та фруктів з висівками або перемеленими грубими кормами.

Буряк і капуста даються кроликам в обмеженій кількості, а от фрукти, овочі, кавунові та динні кірки домашня тварина може вживати досхочу. Особливого значення надається концентрованим кормам, включаючи овес і жито, і навіть кукурудзу.

Для сточування зубів дається гілковий корм або спеціальні зернові палички з основними мікроелементами.

Важливо пам'ятати, що при використанні готових кормів не менше 20% від загального добового раціону повинні становити соковиті корми. Якісне сіно та чиста вода обов'язково мають бути доступні декоративному кролику цілодобово.

Старого та опасистого домашнього вихованця бажано годувати беззерновими сумішами з високою кількістю клітковини.

Чому для кроликів такий важливий правильний раціон?

Годування кроликів

Незалежно від того, яку мету ставить перед собою заводчик, режим правильного харчування для тварини необхідний: він безпосередньо впливає як на зовнішній вигляд шкірки та якість м'яса, так і на здоров'я, тривалість життя та плодючість кроликів.

Ці гризуни мають дуже слабкі м'язи шлунка, а довжина їхнього кишечника приблизно в десять разів перевищує тіло тварини. Тому і шлунок, і кишечник кролика мають бути постійно наповнені їжею та рідиною.

Травна система у кроликів, на відміну від інших тварин, працює практично безперервно, протягом доби гризун малими дозами приймає їжу кілька десятків разів.

Тому в прямому доступі у кролика завжди повинні бути запаси чистої води та сіна.

Травний тракт кроликів є досить чутливою системою, порушення якої, викликані інфекціями, паразитами, а також неправильним годуванням, мають пряму дію на імунітет тварини.

Так, у раціоні обов'язково має бути присутня як подрібнена (трава, листя, бадилля), так і велика тверда їжа (кора і гілки дерев), відсутність якої може призвести до різних розладів, зокрема, до діареї.

Їжа повинна містити достатньо клітковини та білка. Крохмаль необхідний у дозованих кількостях – як його надлишок, і недолік негативним чином позначаються роботі шлунково-кишкового тракту кролика.

Правильну мікрофлору кишечника забезпечує трава. Хлорофіл, що міститься в ній, крім того, живить киснем кров тварини, зміцнює клітини, підвищує відновлювальні функції і посилює імунітет.

Від того, чим харчуються кролики в домашніх умовах, залежить швидкість, з якою їжа проходить через їхній кишечник, а отже, і загальний стан здоров'я, зовнішній вигляд, розміри, якість вовни та тривалість життя гризунів.