Що краще садити поряд з хостами

При посадці високорослих сортів хости, вибирають високорослі декоративні квіти, наприклад, дельфініум, папороть, лілійник, рододендрон. Через значну висоту стебла дельфініуму і лілейника, їх можна висаджувати близько до хосте.28 серп. 2023р.

Що можна посадити поряд із хостами?

Що садити поряд з хостою: 5 найкращих компаньйонів🍀

  • Гортензії Прекрасним сусідом для хости стане шикарна гортензія. …
  • Папороті Ще один відмінний компаньйон для хости – папороті, які гарно поєднуються з багатою зеленню нижчого сусіда. …
  • Тюльпани.
  • Астильби

Що не любить хоста?

Всім відомо, що хости не надто люблять сонце і найкраще почуваються в тіні та на вологих родючих ґрунтах.

Де люблять рости хости?

Хости люблять тінь і вологий ґрунт, і водночас можуть довгий час обходитися без води. Головне – щоб на листя не падали прямі сонячні промені. У дикій природі вони зазвичай ростуть по берегах річок та озер у тіні більш високих кущів та дерев.

Долина рослин
Що садити поряд з хостою: 5 найкращих компаньйонів🍀

Які рослини будуть вдалими сусідами для хости

Хоста є практично універсальною рослиною, яка добре росте як у тіні, так і у півтіні. А ось на відкритих сонячних ділянках будуть добре почуватися лише деякі її сорти, зі строкатим листям. Різноманітність листя хости настільки велика, що часом навіть виникає проблема вибору, особливо якщо площа ділянки обмежена.Хоста може рости на одному місці близько двадцяти років, тому при виборі місця для посадки слід добре продумати загальну композицію, щоб у майбутньому не травмувати рослину пересадженням з місця на місце. Вдалі сусіди для культури хости також відіграють важливу роль у тому, як вона виглядатиме на ділянці, адже невдало підібрані рослини-компаньйони можуть запросто зіпсувати всю картину. З якими рослинами хости найкраще поєднуються?

Хоста

Хости та багаторічники

Хости чудово поєднуються з більшістю багаторічних рослин, якщо грамотно їх посадити. З декоративними гейхерами хости створюють дуже гарні композиції. Засновані на контрастах квітів та форм листя. Те ж саме можна сказати і про брунери або незабудки і вічнозелені бадани.

Не менш добре виглядає комбінація, що складається з хост та кольорових герані. Листя хост є відмінним фоном для яскравого і рясного цвітіння герані, а різноманітність її забарвлень дозволить створити максимально вдалі композиції, на будь-який смак.

Хости, оточені рослинами очитками, є дуже барвистим і приємним очам картину. Враховуючи то кількістю сортів очитків і хост, що існує, варіантів їх поєднань безліч.

Хоста

Астильба та хоста створюють відмінний дует, який під час цвітіння гарантовано не залишиться непоміченим. Висота пишних астильб варіюється в межах 50-70 см, і це обов'язково слід враховувати при створенні подібних композицій. Польові ромашки та барвисті флокси в оточенні хост також виглядають ще ефектніше та елегантніше.

Хости, висаджені «в ногах» поширених троянд і витончених лілій, відмінно підкреслюють їхню красу, і створюють відмінний мікроклімат для їхньої кореневої системи.Під широким листям хост грунт не швидко пересихатиме. Не слід тільки садити хости занадто густо і близько до самих кущів троянд, оскільки вони можуть забирати в них вологу, через що пишних кущів вже не буде. Оптимальною є відстань між ними в межах 35-40 см. Низькорослі хости відмінно підійдуть для створення окантування клумб з трояндами – такий варіант виглядає дуже ефектно.

Хоста

Іриси і хости виглядають разом приголомшливо, особливо коли на піку рясного цвітіння ірисів. Після того, як цвітіння ірисів закінчиться, хости відмінно прикриють їхнє листя, що залишилося. Така сама ситуація виходить і з лілійниками. Цвітіння лілійників дуже тривале і рясне, а забарвлення можуть бути різними. Тому з легкістю можна підібрати ідеальний варіант для будь-якої ділянки.

Композиція, що складається з хост та звичайної папороті, відмінно підійде для найдальших куточків тінистого саду. Мініатюрні сорти хости добре виглядають з ніжною медуницею, повзучою живучкою або рослиною манжеткою. Сукулент ділосперма, висаджена навколо кущів хост, створить щільні квітучі острівці з красивими квіточками, які можуть бути білими, жовтими, червоними або рожевими.

Хоста

Хости та декоративні чагарники

Чудово виглядають хости, посаджені поряд з кущами декоративного барбарису, особливо з червоним або жовтим листям. Сріблясті хости добре поєднуються поруч із кущами гортензії. Декоративні спіреї поруч із вдало підібраними хостами виглядатимуть дуже вишукано.

З рослинами пухлиноплодами можуть вийти відмінні композиції, якщо підібрати правильні поєднання кольорів. Аналогічна ситуація з розкішними вейгелами.Кущі будлеї Давида, висаджені за хостом, виглядатимуть дуже ефектно, особливо під час цвітіння.

Хости та декоративні чагарники

Хвойні рослини та хости

Не менше вдалі сусіди для хости та різні хвойники. Якщо висадити хости на їхньому фоні, то вони добре підкреслять їхню форму. Особливо часто хости поєднують з різноманітними туями та популярними ялівцями. Ділянки, де висаджені такі композиції, залишаються незмінними рік у рік. Їх можна розбавити та додати яскравих фарб, посадивши різні однорічні квіти.

Хости з жовтим листям відмінно контрастують на тлі блакитної ялинки. Хвойні рослини, безладно висаджені з хостами і квітучими багаторічниками виглядають чудово. Особливо акуратно це виглядає, якщо між рослинами зробити декоративне відсипання гравієм або корою.

Хости та злаки

Злакові рослини добре виглядають по сусідству з хостами, завдяки контрастності листя. Високі злаки, такі як пухнасті молінії, пампасна трава, китайський очерет міскантус або вейники добре розташовувати позаду хост.

А ось вівсяницю блакитну, прекрасний зайцехвіст або золотисту ламаркію слід висаджувати перед хостами або на одному рівні з ними. Клумби, що складаються із злакових рослин та хост виглядають дуже декоративно та цікаво.

Хоста в одиночних посадках

Незважаючи на те, що хоста відмінно поєднується з більшістю існуючих декоративних рослин, вона цілком самодостатня і часто її висаджують без сусідів. Особливо добре в якості солітерів виглядають великі сорти з яскравими яскравими листям. Такі хости добре виглядають, якщо їх посадити на невеликі піднесення або по кутах ділянки, як би позначаючи його межі.

Хости з максимальною висотою 30 см ідеально підходять для створення бордюрів уздовж садових доріжок. Граючи з висотою хост та різноманітністю форм та забарвлень їх листя можна створити дуже красиві клумби, які будуть декоративні протягом усього теплого періоду року.

Хоста

На що звернути увагу під час посадки

Щоб хоста добре зростала та повноцінно розвивалася, необхідно при її посадці враховувати деякі важливі моменти. Хости з чисто зеленим листям краще почуваються в тіні, а варієгатні сорти краще будуть рости на сонці або в півтіні. При посадці рослин у композиції слід обов'язково враховувати розміри хости у дорослому віці, щоб правильно визначити відстань між ними. Хости є досить вологолюбними рослинами, тому краще ростуть на низинних ділянках і бажано регулярний полив.

Вдалі сусіди для хости не є проблемою, оскільки її можна з упевненістю назвати дуже невибагливою рослиною. Головне правильно підібрати рослини, обов'язково при цьому враховуючи їхню висоту, а також колірну гаму. Посаджена один раз композиція радуватиме око протягом багатьох років.

Що посадити з хостою: на клумбі, у бордюрі, під деревами

Функії дивують різноманітністю свого листя, їх розміром і кольором. Вони універсальні, тому чудово впишуться в будь-який ландшафтний стиль. І можуть скласти компанію більшості рослин.

Королева тіні

Хоста, чи функція, сьогодні править бал у садах. Багаторічник з розписним листям настільки сподобався, що затьмарив деякі чудові квіти.

Рослина вражає багатоликістю листя: всіх відтінків зеленого, блакитними, жовто-золотими, з сизим нальотом, білими, двоколірними, з різноманітним кантом, плямами, прожилками.Природа та селекціонери славно постаралися, вигадуючи неймовірні поєднання.

"П'ядь" може бути округлою, загостреною, овальної форми з гладкою поверхнею, жатою, хвилястою текстурою. Серед хост гіганти та карлики. З квітами у вигляді дзвіночків білого, рожевого, лавандового та фіолетового відтінку. Прості та махрові.

Довгожителька на одній території здатна зростати понад 20 років. І головне: рослина віддає перевагу простору в тіні, недарма її називають «королевою тінистого саду». Вона комфортно почувається під деревом або чагарником. Перетворюючи ці простори на цікаві куточки.

Хоста на клумбі не загубиться, якщо це яскраво розфарбований екземпляр, або послужить чудовим тлом для інших рослин, підкреслюючи їх переваги. Вона гарна, висаджена вздовж доріжки, по периметру будинку, як бордюр для інших культур.

Прочитавши статтю, можна дізнатися, що найкраще посадити поряд із функцією. Щоб створити на ділянці цікаву композицію, яка б довго залишалася декоративною.

IMG_20210528_200445.jpg

Дружні сусіди

При облаштуванні квітника потрібно не забувати про вимоги видів, сортів функцій та розташованих поруч рослин до умов вирощування. В основному функції віддають перевагу півтіні. Що посадити поряд із хостами? Для блакитних, насичено-зелених, темно-смугастих, із «сріблом» добрими сусідами стануть тіньовитривалі папороті, гейхери, аквілегії, астильби, роджерсії, лілійники та інші.

роджерсія периста.JPG

Але є й низка стійких до сонячних променів. Це хости з жовтим, світло-зеленим листям. У деяких малюнок яскраво проявляється у світлі.

Квітник може їх садити в «компанії» сонцепоклонників: флоксів, півонії. Але не уживеться поруч із «королевою квітів» – трояндою (хоча такі рекомендації зустрічаються).Особливо постраждають рослини з блакитними листовими пластинками, що втрачають свій дивовижний колір.

Ще нюанс: у хост розростання не швидке. Якщо біля виростити надто «швидких» садових представників, вони їх «заб'ють». Повільно зростають біля бузульники, лілійники, астильби, купальниці не завадять.

Хости часто висаджують у «ногах» у клематисів, княжиків. Кучеряві рослини прикривають їх зверху від сонця, функції притінюють коріння ломоносів.

Хоста поруч із первоцвітами

Функції пізно прокидаються навесні. Тому чудово виглядають з ранніми квітами. Вони добре доповнюють один одного за часом.

Проліски, крокуси, гіацинти, примули, мускарі, проліски, конвалії, інші рано квітучі рослини заповнять весняну клумбу. Поки паростки хост тільки починають з'являтися із ґрунту.

Після відцвітання ефемероїдів «розписна красуня» розправляє чудові листи, заповнюючи простір, що звільнився. Композиція декоративно виглядає з ранньої весни до пізньої осені.

Де вирощувати хосту з первоцвітами на ділянці? Цибулинні рослини люблять сонце, але поки немає листя, вони із задоволенням зростатимуть під деревом. Там комфортно та функціям. Висаджена в приствольному колі гурт дуже мальовничо виглядає.

Добре влаштувати квітник на сонячному місці. Помістити туди сорти хости з жовтим, строкатим листям. І підсадити невисокі іриси, нарциси. Непоганими «сусідами» стануть різні декоративні цибулі. Компанію рослині може скласти морозник. Коли його чудові квіти в'януть, красива різьблена зелень ефектно поєднуватиметься з великими «п'ядями» хост.

Хоста та однолітники: разом весело крокувати

Цікаво виглядає квітник, де поруч із функцією ростуть однолітники.Її зелене або жовте листя стане фоном для яскравих петуній, агератумів, циній, однорічних флоксів, айстр. Це варіант для освітлених місць.

Тіньові міксбордери з хостою можна підсвітити, якщо виростити поряд однорічні рослини. Вирощений через розсаду садовий бальзамін (рідний "брат" "Ваньці мокрому" на підвіконні) дуже декоративний. Існують сорти з молочними, малиновими, рожевими, лососевими, фіолетовими, двоколірними квітками. Є напівмахрові та махрові різновиди, що нагадують мініатюрні трояндочки.

Ніжні суцвіття згоряють на сонці, а в півтіні почуваються чудово. Невисокі рослини перетворяться на квітковий килим у ногах у хост, розташованих у центрі.

У півтіні можна садити чудові бегонії. Сьогодні існує безліч сортів різних забарвлень. Білі, рожеві, коралові, червоні, з простими та махровими квітками — від квітучих екземплярів очей не відвести! Листя, крім традиційно-зелених, може мати коричневий, з почервонінням відтінок, з крапом. З низькою хостою на передньому плані виглядають ще прекрасніше.

Ідеальним "компаньйоном" стане веселий різнокольоровий колеус. Його яскраве розписне листя не вигоряє, не втрачає своїх фарб у півтіні. Висаджений поруч із хостами він розфарбує тіньовий куточок.

На клумбі з багаторічниками

Найкраще хосту в саду вирощувати поряд з різними багаторічниками, які близькі їй за умов зростання. Такі квіткові композиції особливо декоративні.

Виразні хости прекрасні поруч із рослинами, що утворюють вертикаль. Це астильба, волжанка, роджерсія. Невибагливий лілейник (функція відносилася і сама раніше до сімейства лілейних) додасть витонченості.Високі злаки, трави на задньому плані можуть стати завершальним акордом групи.

Традиційно хосту використовують з папоротями, які вважають за краще рости в півтіні або в тіні. На сонці його ажурні вайї (листоподібні пагони) жовтіють, а в напівтемряві соковиті, зелені. Вони ефектно відтіняють листя хост. Тільки треба обмежувати рослину-агресора, щоб він не захопив всю територію.

Дуже гарне поєднання з астильбою. У багаторічника ніжні квіти у вигляді мітелок червоного, білого, рожевого, малинового, бузкового забарвлення. Витончено розсічене листя на довгих стеблах. Вони чудово виглядають у великих листових пластин хост. Обидві рослини невибагливі у догляді, більше люблять тінисті куточки та вологий ґрунт, не потребують укриття взимку.

До них можна в «подружки» посадити гейхеру з різноманітним яскравим листям. Композиція з рослинами стане цікавішою.

Шикарний варіант з пишними півонії, флоксами. Створює враження в парі з купеною, дицентрою, золотарником, геленіум.

Пара для функції: декоративні чагарники

Що посадити поряд із хостом ще? Вдалий приклад поєднання – посадки з декоративними чагарниками. Гортензія, рододендрон, дерен ряболистий, сніжноягідник, спірея та інші рослини, що добре переносять тінь.

У цьому варіанті «красуню з розписним листям» потрібно посадити на передньому плані. У такій якості вона відіграє подвійну роль. Хоста буде фоновою рослиною для красивих суцвіть і прикриє низ великих побратимів, що часто оголюється. Такі посадки радуватимуть багато років.

Подібні композиції добре створювати на проблемних місцях під деревом, де зазвичай порожня територія. «Парочки» рослин дуже гарно виглядають. Сині, з восковим нальотом, листя хости.А біля – хуртовинні гортензії з шапками білих суцвіть або спіреї з дугоподібними, унизаними білосніжними квіточками, гілочками.

Розкішно виглядають вічнозелені азалії в кольорі в парі з функцією. Дерен ряболистий з його чудовим листям на задньому фоні і кілька кущів хост з зеленими листками попереду. Блиск! Строкаті екземпляри в такому випадку не висаджують, щоб уникнути дисонансу.

Хоста поруч із хвойниками та деревами

Одне з найстильніших поєднань: функція та хвойні рослини на задньому плані. Ялівці, туї, інші низькорослі вічнозелені з різноманітною хостою доповнюють один одного. Вони стають відмінним тлом для рослин із яскравими квітами. Особливо на газоні.

Дружньому союзу є й інше пояснення. Хвойні сприяють закисленню ґрунту. Небагато культур таке витримують. Для невибагливих хостів це не проблема: декоративність не страждає.

По можливості в садових «картинах» враховують «перекличку» забарвлень. Блакитні сорти ялівців чудово поєднуються з подібними кольорами функцій. Хвойні рослини золотого забарвлення (туя) – компаньйони для хост з жовтим листям. Мають у своєму розпорядженні їх з північного боку від вічнозеленого «сусіда».

Добре росте «розмальована красуня» під кленами, каштанами, яблунями в саду. Можна створити куточок у природному стилі. Краще вирощувати рослини на значній відстані. Їх не повинно бути багато.

Головне: забезпечити догляд, щоб листя у хост при змиканні утворювали суцільну посадку. Волога, харчування, мульчування потрібні багаторічнику, щоб під деревом йому жилося з комфортом. Разом з функцією можна посадити іншу «симпатягу» з яскравим листям (гейхеру).

Бордюр із хост

Часто за традицією функції у садах вирощують уздовж доріжок.Тут слід враховувати деякі нюанси. Найкраще виглядають рослини одного сорту та величини. При посадці відступають від доріжки на відстань, що дорівнює половині розміру хости у дорослому стані.

Бордюрна висадка однакових «хосточок» має чудовий ефект! Але такий лаконізм підходить для великих ділянок. У маленьких садах для зорового розширення можна зробити смужку з хостою вздовж стіни будинку.

Висаджування на клумбі, в міксбордері кількох функцій одного сорту не робить їх нудними. Прийом збирає різні рослини у єдине гармонійне ціле.

Часто на передньому плані біля будинку висаджують хосту, перемежуючи її з гейхерами, лілійниками та іншими зеленими вихованцями. Виглядає також органічно і декоративно.

Іноді радять розміщувати функції поруч із рослинами для рокарію на альпійській гірці. Але це місце не для них. Влітку хостам на «вершинах» спекотно і не вистачатиме вологи, взимку — холодно серед каміння.

Можливості рослини великі, використовувати її можна в будь-якому саду: на клумбі, у бордюрі, під деревами. Якщо немає часу для незасвоєної території, потрібно посадити там хосту, забезпечивши органікою. За кілька років місце буде не впізнати!