З чого роблять лазіння рецепт

Що можна використовувати замість листів для лазаньї?

Взагалі, тісто в лазіння нехитре: борошно, яйця, вода, ложка оливкової олії… Однак стандартні листи лазаньї багато хто примудряється замінити звичайними макаронами, вірменським лавашем і навіть капустяним листям.

Як називається лист для лазаньї?

Листи лазаньї (Італ. Lasagne) – тонке висушене тісто з борошна твердих сортів пшениці, нарізане прямокутниками. Лазання аль форно — одна з улюблених страв італійців — листи лазаньї, прокладені різною начинкою. Однак у всьому світі страву називають просто лазіння.

Чи можна замінити листи для лазання листковим тестом?

У деяких рецептах листи лазаньї замінюють листковим тестом, і вона стає схожою на пиріг.. Харчова цінність на 100 г Калорійність розрахована для сирих продуктів. Враховуйте, що час приготування може змінюватися через особливості вашої техніки.

Їмо вдома
Як приготувати лазіння вдома: рецепт від Юлії Висоцької

Як приготувати лазанью вдома: 4 рецепти італійської страви

Як правильно робити соус для лазаньї та з чим можна приготувати таку вечерю – дізнайтесь на УНІАН.

Лазання з соусом

Вважається, що лазанню вигадали італійці, завдяки чому така страва стала національною в країні, яка на карті має форму чобота. Проте історики стверджують, що родоначальницею листкового блюда став коржик, який виготовляли греки, під назвою "лаганон" або "ласанон".

УНІАН розповість, як правильно робити лазанню з листами, щоби домочадці просили добавки, а подруги – рецепт.

Раніше ми говорили про те, як готується італійська лазіння – рецепт смачної страви для всієї родини.

Лазання з соусом "Бешамель"

  • Листи для лазаньї – 250 г
  • Фарш м'ясний (яловичий) – 450 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Томатний соус – 60 г
  • Томатна паста – 60 г
  • Олія вершкове – 60 + 30 г
  • Борошно – 60 г
  • Молоко – 800 мл
  • Сир пармезан – 120 г
  • Мускатний горіх – 1 ч. л.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Перець мелений – 1 ч. л.

Приготувати соус "Бешамель" : взяти глибоку сковороду, в ній розтопити 60 гр вершкового масла|мастила|, додати|добавляти| муку|борошно| і, постійно перемішуючи, вливати частинами гаряче молоко. Посолити, додати|добавляти| мускатний горіх, довести до кипіння і зняти з вогню.

Приготувати соус "Болоньєзе" : дрібно нарізати цибулю, обсмажити на сковороді з маслом 2-3 хвилини, потім додати моркву натерту і знову смажити до готовності. Викласти м'ясний фарш, посолити, поперчити, ретельно перемішати та смажити протягом 10 хвилин. Додати томатний соус та томатну пасту, перемішати, готувати ще 10 хвилин.

Взяти форму для запікання, на дно викласти частину соусу "Бешамель". Зверху – лист лазаньї, частина соусу "Болоньєзе", потім знову "Бешамель" і посипати тертим сиром. Так повторювати доти, доки не закінчаться інгредієнти. Останній шар полити соусом "Бешамель" та посипати тертим сиром. Запікати лазанью в духовці 30-40 хвилин|мінути| при температурі 180-190°C. Готову страву дістати із духовки, дати настоятися протягом 10 хвилин і нарізати порційно.

Лазання – рецепт без м'яса

Рецепт смачної лазаньї.

  • Сир рікотту – 800 г (4 склянки)
  • Яйця великі – 2 шт.
  • Сіль та чорний мелений перець
  • Шпинат заморожений порізаний – 300 г
  • Томатний соус – 6 склянок
  • Листи лазаньї – 250 г
  • Сир будь-який твердий – 500 г

Розігріти духовку до 200 °C. Змішати сир, яйця, 0.5 ч.л солі та 14 ч.л чорного перцю. Розморожений шпинат обсушити на паперовому рушнику і додати до інших інгредієнтів, все ретельно перемішати.

Читайте також Суп з фрикадельками родом з дитинства: 3 найкращі рецепти першої страви Вилити томатну пасту на лист, викласти перший лист лазаньї. Далі викладати по черзі: 13 сирної суміші, 13 залишилася томатної пасти, 13 тертого сиру. Чергувати шари доти, доки інгредієнти не закінчаться.

Накрити блюдо фольгою і випікати 30 хвилин|мінути| при 180-200°C. Потім зняти фольгу і випікати ще 10 хвилин до утворення золотистої скоринки. Дістати із духовки, нарізати на порційні шматки.

Лазання з овочами

Для цього рецепту можна вибрати будь-які інші овочі на ваш смак.

  • Листи для лазаньї – 300 г
  • Картопля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Цукіні – 1 шт.
  • Печериці – 200 г
  • Цибуля – 1/2 шт.
  • Селера стебловий – 1 черешок
  • Олія вершкове – 40 г
  • Борошно – 40 г
  • Молоко – 700 мл
  • Сир – 200 г
  • Сіль
  • Перець
  • Мускатний горіх

Приготувати соус "Бешамель" : у каструлі розтопити вершкове масло|мастило|, всипати борошно частинами, ретельно перемішати. Влити гаряче молоко і, не перестаючи заважати, довести до кипіння. Додати сіль та мускатний горіх, варити протягом 5 хвилин на маленькому вогні. М'який сир нарізати шматочками та розчинити в соусі.

Читайте також: Що приготувати зі свинини на сковороді: 4 рецепти на кілька днів Всі овочі почистити, помити і нарізати дрібними шматочками. Обсмажити на сковороді, посолити, додати трохи води і гасити доти, доки інгредієнти не стануть м'якими (стежити, щоб вони не перетворилися на кашу).

Форму для запікання змастити олією, викласти соус "Бешамель", потім лист лазаньї. Овочі перекласти в ємність із соусом, перемішати та викласти на лист лазаньї. Так чергувати шари, доки не закінчаться інгредієнти. Запікати блюдо при 180-200 ° C протягом 40-50 хвилин.

Лазання з куркою та броколі

Рецепт лазаньї з куркою.

  • Куряче філе – 300 г
  • Брокколі – 300 г
  • Листи для лазаньї – 230 г (12 шт.)
  • Сир твердий – 100 г
  • Молоко – 400 мл
  • Олія вершкове – 70 г
  • Борошно – 90 г (3 ст. ложки)
  • Яйце – 1 шт.
  • Часник – 1 зубчик
  • Мускатний горіх мелений – 1 щіпка
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Взяти сотейник чи каструлю, закип'ятити 1-1.5 л. води, промити куряче філе та відварити протягом 25-30 хвилин до готовності. Вимкнути вогонь і залишити курку в бульйоні – так вона буде соковитішою.

Брокколі розібрати на суцвіття, промити, закип'ятити воду в каструлі і варити в ній брокколі 2-3 хвилини. Воду злити, овочі відкинути на сито, промити холодною водою та залишити так. Сир натерти на великій тертці та залишити приблизно 30 гр для прикраси лазаньї. В окремій ємності збити віночком яйця, додати|добавляти| молоко і перемішати суміш.

Читайте також Навіщо готувати курку в молоці: несподівана кулінарна хитрість У сотейнику на плиті розтопити вершкове масло, всипати муку частинами і перемішати так, щоб не було грудочок. Прогріти протягом однієї хвилини, потім влити яєчно-молочну суміш, постійно помішуючи. Варити соус до загусання 2-3 хвилини, прибрати з|із| вогню і остудити при кімнатній температурі. Додати подрібнений часник, тертий сир, мускатний горіх, чорний перець та перемішати.

Куряче філе, що остигло, нарізати шматочками або розділити на волокна, розігріти духовку до 180°C. Взяти форму для випічки, вилити на дно трохи соусу, зверху покласти лист лазаньї. Додати куряче філе та броколі, полити соусом. Так чергувати шари, доки не закінчаться інгредієнти, наприкінці посипати лазанням тертим сиром. Накрити блюдо фольгою, випікати 30 хвилин|мінути| при 180°C, потім прибрати фольгу і випікати ще 5-10 хвилин|мінути|.

Вас також можуть зацікавити новини:

Лазання

Лазання приготовлена ​​в домашніх умовах – традиційна страва Італії. Класична лазіння болоньєзе з м'ясним фаршем та соусом бешамель.

Фото автора

Автор понад 1100 рецептів. Буду радий, якщо ви поділитеся рецептом.

Схожі рецепти

Лазання з баклажанами

Лазання з баклажанами

Овочева лазіння

Овочева лазіння

Лазання з куркою

Лазання з куркою

Для мене лазіння завжди було вершиною кулінарного мистецтва. Досить трудомістка страва, яка потребує не стільки колосальної кількості часу, скільки приготування кількох складових, які складні власними силами. Дружина мого друга, вирішивши побалувати коханого смачненьким, простоявши біля плити півдня, побачивши, як друг проковтнув м'ясну лазанью в мить ока, сказала просто: це вперше і востаннє. Ну, чи якось так.

Сама паста може бути покупною, що дуже зручно і навіть полегшує життя кулінарам, або може готуватися самостійно. Бачив спеціальні кухонні пристрої для розкочування тіста для лазання в тонкі пласти. Обов'язково куплю собі таку машинку.

Напрочуд багато варіантів начинки для лазаньї. Найчастіше це густий м'ясний соус: неаполітанський, соус болоньєзе або соус аматричана – з фаршем. Дуже смачно виходить із артишоками, шпинатом. Найчастіше лазіння заливається соусом бешамель, або схожим. Що примітно, можливо в Італії є деякі канони та правила, але в іншому світі кухарі включають фантазію. Згадалася чудова лазіння з молодою кропивою, це було щось. Крім того, зазвичай посипається тертим сиром і запікається в духовці або печі.

Багато суперечок щодо походження слова «лазання». Але більшість сходиться в тому, що слово запозичене з грецького «λάσανα» — гарячі пластини.У світових кухнях є багато схожих страв, які можуть значно відрізнятися від італійської лазаньї, але, тим не менш, бути такими ж смачними.

Не вдаючись у подробиці, наведу простий приклад — найімовірніше, кожному з дитинства згадається бабусин млинець пиріг — тонкі млинці або налистники, перекладені шарами різними смаколиками. Там і соуси, і домашня ковбаса, чи шпроти. Трохи смішно, але в дитинстві це були найулюбленіші ласощі.

Лажання в домашніх умовах готується хоч і складно, але після другого разу вже без проблем. По собі знаю. Соус, мабуть, найскладніша частина. І якщо раптом залишилася готова лазіння з м'ясом, хоча це мало можливо, її можна заморозити.

Інгредієнти для лазаньї

  • Листи пасти (10×20 см) 10-12 шт
  • Яловичина 300 г
  • Червоний стиглі помідори 4 шт
  • Морквина 1 шт
  • Часник 2-3 зубчики
  • Цибуля 1 шт
  • Збірна зелень (петрушка, черешковий селера, кріп) 0.5 пучка
  • Оливкова олія 3 ст. л.
  • Вершкове масло 50 г
  • Молоко 0.5 л
  • Жирні вершки 100 мл
  • Біле вино 100 мл
  • Пармезан 100 г
  • Сіль, чорний перець, сухі ароматні трави, мускатний горіх, цукор за смаком

Покроковий рецепт лазаньї

  1. Будучи в Італії у відпустці, ми лазання пробували скрізь. Жодного разу не пам'ятаю, щоб нам не сподобалося. Це завжди було особливо не схоже. До речі, ця страва в ресторанах виглядає досить неохайно, за нашими мірками. Що, втім, смак не впливає.
  2. Процес приготування домашньої лазаньї з фаршем, за умови, що саму пасту ви купили, умовно можна поділити на три етапи.
  3. Перший етап – це приготування соусів. Це досить довго. Хороший м'ясний соус готується кілька годин і вимагає уваги. Бешамель або будь-який на ваш смак вершковий соус на основі борошна і масла – готується нескладно, але вимагає вправності.
  4. Другий етап – укладання пасти та соусів у жароміцну форму. Акуратне промазування всіх шарів пасти.
  5. Третій етап – запікання в печі або в духовці.
  6. Втім, є і четвертий етап, найприємніший — обід, на якому лазіння головне блюдо.
  7. Покроковий рецепт м'ясного соусу на основі фаршу
  8. Якщо ви вмієте готувати соус болоньєзе, соус аматричана або будь-який інший м'ясний соус з томатами – приготуйте. Але зробіть його густішим, ніж для пасти.
  9. Я приготував соус із доступних інгредієнтів, які були вдома. Шматок м'якоті яловичини, цибулина та морква, трохи збірної зелені, помідори. Навмисне не став застосовувати для соусу тваринний жир, блюдо і так буде калорійним.

Продукти для м'ясного соусу.

Обсмажити на олії фарш яловичий протягом 4-5 хвилин.

Додати цибулю, черешкову селера і часник до фаршу і продовжувати обсмажувати.

Морквину натерти на тертці і додати до сотейника, перемішати і обсмажувати близько 10 хвилин.

Додати томатне пюре в сотейник і долити трохи гарячої води.

Влити півсклянки вершків.

Соус повинен вийти однорідним та густим.

Вершкове масло, борошно та молоко – все що треба для молочного соусу.

Як тільки масло розтопиться і почне міхуритися, додати 1-1.5 повні з гіркою ложки борошна.

Безперервно помішуючи, починайте вливати холодне молоко тонким струмком.

Додати щіпку меленого мускатного горіха та посолити.

Магазинна лазіння розміром 10х20 см.

Трохи подумавши, я вирішив листочки лазаньї намочити у гарячій воді на кілька хвилин.

Далі квадратну форму злегка змастити вершковим маслом, і укласти два прямокутні листи лазаньї поряд.

Змастити листочки молочним соусом. Викласти частину м'ясного соусу.

Останній, верхній шар пасти змащується тільки молочним соусом.

Обов'язково посипати тертим сиром.

Лазання

Класична лазіння з м'ясним соусом болоньєзе. Насолоджуйтесь!

Фото автора

Дякую всім, хто ділиться моїми рецептами!

Схожі рецепти

Лазання з баклажанами

Лазання з баклажанами

Овочева лазіння

Овочева лазіння

Лазання з куркою

Лазання з куркою

Домашня локшина

Домашня локшина

77 відгуків

Фото Лазання від автора Ілля

Відповісти 20.09.2023
Надя

Роблю лазанью лише за цим рецептом. Часто заглядаю на Вашу сторінку. Багато рецептів використовую! Найходовіші: лазіння, овочева піца, ледачі голубці! Часто просто заглядаю, коли треба уточнити чи доповнити інші рецепти! Пишете красиво, учитель – професіонал! Спасибі вам !!

Чудовий рецепт. Саме по ньому готувала свою першу лазіння. І так уже протягом 4 років використовую лише його

Низький уклін Вам, Сергій за докладний (для особливо обдарованих)))) рецепт лазаньї! Готувала на Новий рік на прохання сина. Лазання вийшла просто чарівною! Завдяки докладному рецепту, приготування і хоч і було досить довгим, але легким та красивим!
"Пішла" голубка – лазіння як у гарячому, так і в розігрітому вигляді просто на "ура"! Увечері 1 січня від неї залишилися лише приємні спогади))))

Приготувала подвійну порцію, половину заморозила. Тепер у мене є в запасі вечеря як із найкращого ресторану.

Дякую, Інно. Я намагаюся готувати всі страви за класичними рецептами із книг. Приємно, що це Ви цінуєте.

Дуже сподобався процес та кінцевий продукт! Суперсмачно ☺ Теж куплю собі форму. Дякую за рецепт.

Сергій, у мене така ж скляна форма, чудово підходить для запікання у духовці м'ясної лазаньї. Дякуємо за найкращий і правильний рецепт італійської страви, як це смачно. Листи пасти я відварюю у великій кількості води, щоб не злипалися, в результаті менше часу на приготування. У розрізі проглядається кожен шар, на тарілці виглядає оригінально та апетитно. Низький уклін Вам від нашої родини.

Найсмачніша лазіння. Дякуємо за детальний виклад рецепту, всіх тонкощів та секретів приготування.

Сергію, дякую за рецепт ідеальної лазаньї. Готую її часто і подвійну порцію, першу з'їдаємо на вечерю. Другу частину заморожую, попередньо остудивши, розрізаю на порції та контейнери. Можна контейнер додатково плівкою обмотати, щоб запахи не змішувалися. Заморожену лазанню можна підігріти в духовці або в мікрохвильовій печі на середньому режимі.

Добридень! Дякую за рецепт! Лазанню готувала вперше, суворо дотримуючись Вашого рецепту:) Очманіти, як смачно! Соус болоньєзе вийшов надзвичайно ароматним, а м'ясо просто тане в роті. Сім'я в захваті))

Смачно, але м'ясний соус вийшов сухуватий – як густа баклажанна ікра ще до запікання, що щось зробила не так? Додавати води?

Дякую за рецепт?
Готувала вперше, мені здається – вийшло дуже смачно. Дякую за ідею!) Тепер користуватимуся Вашими рецептами, все чітко і зрозуміло.

Дякую. Нещодавно натрапила на ваш сайт.Так цікаво все описано, зрозуміло і ясно. Лазання, як мені здається, вдалася. Готувала її вперше.

Дякую! Смачно вийшло, хоч і не було селери. На моїх аркушах було написано 20 хвилин, я стільки і тримала-зачаровано!

Перший раз у житті робила лазання, з безлічі рецептів в інтернеті зупинилася на Вашому. Чудовий результат. Дуже смачно, вся родина в захваті. Велике дякую! Тепер я постійний гість Вашого сайту))

Все дуже смачно, робила вже три рази, востаннє гості затрималися та перетримала у духовці. Готувати потрібно близько 40 хв, щоб вийшла соковитою! Дякуємо за чудовий рецепт та супутні коментарі до рецепту.

Дуже апетитне фото у рецепту, прямо німка. Приготувала, вийшло дуже смачно. Моя сім'я вимагає повторити.

Я роблю все те саме, але соус томлю з червоним сухим вином і 1 годину. Теж виходить смакота)))))))

Сергію, дякую вам величезне за рецепт! Сьогодні приготувала лазанню. Так, часу багато забирає, але воно того варте! Страва вийшла дуже смачною, соковитою та ситною! Дякую!
Тепер йду за Вашим рецептом квашених помідорів))

Приголомшливий рецепт! Приготувала та з'їли з чоловіком подвійну порцію! Для мене відкриттям стало те, що сир можна не на кожному шарі, а зверху посипати. І те, що болонезі варити на повільному вогні, довго потрібно.
Дякую. 🙂

дякую, все дуже доступно. я робила. просто з фаршем і свіжими помідорами і молочним соусом. Тепер робитиму по правильному

Дуже дякую, просто супер

Дякую за рецепт. Вийшло з першого разу, супер 🙂

Сергій, привіт) підкажіть будь ласка, а замість білого вина можна додати червоне?? сильно зміниться смак?

Дякую за рецепт! Лазання вийшла чудова! Було дуже смачно, з'їли із задоволенням!

залишилося терпіння та лазіння у мене на столі. може не така, як у магазині, але своя. дякую за рецепт. дуже все доступно

Сергію, привіт! Дякую за рецепт! А скажіть, як вийшло під час набухання тіста. Адже у Вас форма 20х20 і площа листів на шарі вийшла 20х20, а Ви звертали увагу на розкладку – не впритул! У мене форма така, що розкладка тільки впритул, як, втім, і у Вас) Дякую.

Додам ще раз від себе: а також допитливість та добрий смак! Дуже цінні якості! Тому й манера викладу хороша.

Дякую. Вчора приготували лазання з овочами — кабачок, томати, цибулю, морквину тощо. Простіше рецепт, швидше готується і надзвичайно смачно. Збираюся днями описати

Знаєте, ми трохи спростили рецепт, щоб зменшити часові витрати, і тепер лазіння у нас часто готується.

З сотні рецептів я чомусь зупинилася саме на цьому, для першого разу вийшло супер.
Трохи не розрахувала час ,пробу знімали 22:45 :).але перший і останній лист краще проварити 🙂

Я в останній захід полінувався і всі листи виклав сухі, от хіба що бешамель перший і останній шар рясно вимазав. Вийшло просто супер. Лазання не розлазиться, добре ріжеться.

ПРИГОТУВАЛА ЗА РЕЦЕПТОМ, ВСЕ ВИЛУЧИЛОСЯ, ДУЖЕ СМАЧНО, НАВІТЬ ДИТИНА УПЛЕТАЛА ЗА ОБІГІ ЩЕКИ (ДИТИНІ 2,6 РОКУ), СПАСИБО)))

Який цікавий рецепт? Якось, обов'язково, спробуємо приготувати)
Але, не пропустимо і спрощений варіант)