Оцінка вгодованості корів

Вгодованість відноситься до оцінки відносної кількості тілесного жиру чи запасів енергії корови. Оцінка вгодованості – важливий управлінський інструмент, за допомогою якого збільшується продуктивність молока і репродуктивна ефективність і в той же час знижуються випадки обмінних розладів та інших захворювань.

Як визначити вгодованість врх?

Дрібну рогату худобу за вгодованістю сортують на вищу, середню і нижчесередню. Вгодованість худоби визначають органолептичним методом, оглядаючи тварин і прощупуючи підшкірні жирові відкладення у відповідних ділянках тіла тварин залежно від їх виду.

Що означає якщо корова кровить?

Токсичним маститом називають гостре запалення молочної залози, викликане бактеріями групи кишкової палички Escherichia coli, Klebsiella spр, Enterobacter spр і Serratia spр., що супроводжується явищами токсемії. Найчастіше хворіють корови в перший місяць після отелення — 60%, і 29% — у перші чотири доби.

Як правильно виміряти корову?

Для визначення живої ваги великої рогатої худоби необхідно знати два проміри – косу довжини тулуба (від плеча-лопаткового з'єднання – до заднього виступу сідничних бугрів). Цей промір знімається по діагоналі мірною палкою (мірною стрічкою). Другій промір – обхват грудей за лопатками, який вимірюється мірною стрічкою.

Міністерство аграрної політики та продовольства України …
Рекомендації з оцінки вгодованості корів молочних корів в умовах безприв’язного утримання / О.О. Борщ, С.В. прийма, О.В. Борщ, за ред. Рубана С.Ю. –К., 2015. – 22 с.