Коли починається Різдвяний піст і що можна їсти під час нього

Різдвяний піст – особливий період у православ'ї, що передує святкуванню Різдва. Він починається відразу після закінчення Казанської Богородичної стрічки, тобто з 28 листопада, і продовжується до самого Різдва Христового – 7 січня.

Під час Різдвяного посту віруючі відмовляються від їжі тваринного походження та дотримуються пісного харчування. Основні продукти, допустимі для вживання у цей час, – це овочі, фрукти, гриби, молочні продукти та риба.

Велике значення в пісній кухні має риба, яку можна їсти під час Різдвяного посту. Це можуть бути різні види морської та прісноводної риби, а також морепродукти. До них можна додавати овочі, готувати на пару або запікати в духовці.

Крім риби, віруючі можуть вживати молочні продукти, такі як молоко, кефір, йогурт, сир. Вони можуть використовуватись для приготування молочних каш, супів, запіканок, десертів та інших страв.

Дата початку постуРіздвяний пістЩо можна їсти
28 листопадаРіздвяний піст починається за 40 днів до Різдва ХристовогоОвочі, фрукти, гриби, рибу, горіхи, мед, олія
7 січняРіздво ХристовеВсі продукти, у тому числі м'ясо та молочні продукти

Пост ділиться на три етапи: Другий (з 20 грудня по 1 січня) – по понеділках можна їсти рослинну їжу без олії, по вівторках та четвергах – рослинну їжу з олією, по середах та п'ятницях – сухої їжі, а по суботах та неділях можна, можливо гарячу їжу з олією та рибою. Третій (з 2 по 6 січня) – найсуворіший.26 лист. 2022 нар.

Як правильно харчуватися на Різдвяний піст?

У Різдвяний піст можна їсти рибу, морепродукти, овочі, фрукти, хліб. Не можна їсти м'ясо, птицю, молочні продукти та яйця. Зрозуміло, для дітей, старих і хворих людей, вагітних і жінок, які годують, правила посту послаблюються.

Що можна їсти на Різдвяний піст днями?

У Різдвяний піст сухоїдність, то є Вживання в їжу продуктів, що не пройшли термічну обробку, необхідне тільки в середу і п'ятницю. В решту часу дозволяються трапези з гарячою їжею на олії, в деякі дні – риба, у вихідні – вино.

Що можна їсти у Різдвяний пост меню?

Різдвяний піст – другий Великий піст року. У цей пост зазвичай забороняється вживати страви тваринного походження: м'ясо, яйця та молочні продукти. Можна їсти рибу, сухофрукти, хліб, каші, фрукти і навіть пити вино крім середи та п'ятниці. Ці дні вважаються суворими для дотримання посту.

Що можна їсти на пост 6 січня?

Найсуворіший піст — на святвечір, 6 січня. Існує традиції нічого не їсти до появи першої зірки, після чого на стіл подають сочиво – пісна страва, що є різновидом каші (це може бути і відварений рис з родзинками та іншими сухофруктами або варені в меду зерна пшениці).